Националите по плажен футбол се обърнаха с писмо до спортния министър Красен Кралев и президента на БФС Борислав Михайлов

Националният отбор по плажен футбол на България се обърна с писмо до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на БФС Борислав Михайлов относно това, че няма да вземе участие във финалите на Евролигата.

Ето и част от обръщението: “Националите по плажен футбол няма да вземат участие на финалите на Евролигата Дивизия “Б“, въпреки че си спечелиха това право с игра и резултати. Липсата на средства е причина за стигане до тази безпрецедентна ситуация – да се откажем от участие на финалите в надпреварата, за които се класирахме след изиграването на срещите от първия квалификационен етап на турнира. Според информацията, която получихме, сумата за участие на отбора в Португалия е непосилна за БФС. През пролетта, когато се правеше календарът за 2019 г , от Аматьорската футболна лига ни информираха, че ще участваме само в Евролигата, тъй като няма средства за останалите два силни за годината турнири – квалификациите за световното първенство и световните плажни игри. От там ни увериха, че ако се класираме за финалите на Евролигата, ще участваме в тях. Надяваме се да се намери решение да защитим спечеленето на терена право да бъдем сред най-добрите отбори на Европа ! Нещо, което се е случвало на много малко национални футболни отбори на България в последните години. Вярваме, че усилията на всички свързани с достигането до заключителната фаза на турнира, няна да се окажат напразни ! През миналата година България спечели първа купа в плажния футбол, като стигна до третото място в крайното класиране на дивизията и 15-о в общото подреждане на всички държави е Европа. Класирането на финали в Дивизия “Б“ в трето поред за България и общо четвърто в едва шест участия в турнира. Надяваме се, че ще се намерят средства да защитим честта на родния спорт, да имаме възможността да отидем и се борим за извоюваните във времето позиции и да реализираме труда, който полагаме от доста дълго време в спорта. Най-голямата загуба за един спортист е да му се отнеме правото, спечелено на спортния терен ! С Уважение, Национален отбор на България по плажен футбол, спечелил правото да играе на финалите на Евролигата през 2019‘‘.