Спортният министър Красен Кралев забрани всички състезания с деца останалите прояви ще са без публика

Със заповед от 11 март - подписана от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, в областите с потвърдени случаи на COVID-19 се преустановява провеждането на спортни мероприятия у нас на закрито.

При невъзможност за отлагане или препланиране, по изключение, спортните прояви на закрито ще се провеждат без публика, както и всички спортни мероприятия на открито. Забранява се провеждането на спортни състезания, в които участват деца. В областите без потвърдени случаи на коронавирус провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито трябва да бъде ограничено до присъствието на 250 души, като се осигури минимално разстояние 1 метър между присъстващите или те да бъдат поставени през едно свободно седящо място. Да се дезинфектират местата за провеждание на спортни прояви на закрито преди и след състезанието. При международни спортни мероприятия участници от страни, определени като рискови, да са преминали 14-дневна изолация на територията на Република България.

Изпратената до всички лицензирани спортни организации и техни членове заповед е издадена във връзка с предписанията на Националния оперативен щаб за преодтвратяване разпространението на COVID-19 на територията на Република България и заповедта от вчера на министъра на здравеопазването.

Стана ясно също, че заради заразата са отложени също европейската олимпийска квалификация по борба, която трябваше да се проведе следващия уикенд в Будапеща и световната в София, която бе планирана от 30 април до 3 май.