Александър Аамодт Килде и Федерика Бриньоне спечелиха Световните купи по ски алпийски дисциплини

Норвежецът Александър Аамодт Килде спечели за първи път в кариерата си Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като последните два старта за сезона в Кранска гора (Словения) бяха отложени заради епидемията от коронавирус.

„Здравето на спортистите и всички останали участници в белия керван, както и на широката общественост, са приоритет на ФИС и всички заинтересовани страни“ – се казва в изявлението на Международната федерация по ски. Така най-доволен от цялата ситуация остана Килде, който до момента бе лидер в генералното класиране с 1202 точки. Втори с 1148 е шампиона в комбинацията - французинът Алекси Пентюро, който може да съжалява, тъй като бе фаворит в отложените два старта. Трети в крайното подреждане с 1041 пункта е друг викинг Хенрик Кристоферсен, който обаче триумфира с малките световни купи в двете най-технични дисциплини – слалома и гигантския слалом. Швейцарците Беат Фойц и Мауро Кавизел са №1 съответно в спускането и суперджито.

По същата причина и италианката Федерика Бриньоне триумфира за първи път с Големия кристален глобус при жените. Това стана факт след като бяха отменени трите старта в Оре (Швеция), а финалния кръг в Кортина д‘Ампецо (Италия) вече бе отпаднал от календара заради коронавируса. Така най- щастлива се оказа шампионката в гигантския слалом и комбинацията - 29-годишната Бриньоне, която бе начело в генералното класиране с 1378 точки. Втора с 1225 остана сочената за фаворитка Микаела Шифрин (САЩ). Трета с 1189 пункта е словачката Петра Влъхова, която е №1 в слалома. Над всички в спускането и суперджито бе швейцарката Корин Сутер.