Отложиха старта на сезона във Формула 1 за месец май, а Тиери Ньовил поведе в класирането на рали Мексико

Сезонът във Формула 1 най-вероятно ще стартира през месец май – заради епидемията от коронавирус, стана ясно от официалното изявление на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).

Снощи буквално в последния момент преди първата свободна тренировка бе отменен първия кръг от Световния шампионат за Гран При на Австралия заради зараза с COVID-19 на служител на Макларън, които отказаха да стартират в Мелбърн и сложиха под карантина 14 души от персонала си. Интересен факт е, че пилотите на Ферари Себастиян Фетел и Кими Райконен си тръгнаха за Европа още преди да е официално отменено състезанието. Днес стана ясно, че 2-ия и 3-ия кръг съответно в Бахрейн на 22 март и Виетнам на 5 април също са отменени, а стартът в Китай на 19 април отдавана бе свален от календара. Под въпрос засега остават кръговете през месец май на 3-и в Нидерландия, на 10-и в Испания и на 24-и в Монако.

Тиери Ньовил с „Хюндай пък“ поведе след пролога на рали Мексико – 3 кръг от Световния шампионат по автомобилизъм. Белгиецът бе най-бърз в първите две кратки специални отесечки по улиците на Гуанахуато, като спря хронометрите на минута и 56 секунди. На минимални разлики след него се наредиха британеца Елфин Евънс с „Тойота“ и защитаващия титлата си естонец От Танак с другия „Хюндай“. Петкратният световен първенец и победител в надпреварата в последните две издания Себастиян Ожие с „Тойота“ – е на шеста позиция с изоставане от 2,5 секунди. Пилотите ще преминат 24 специални отсечки с обща дължина 325 км до финала в неделя. В генералното класиране начело с по 42 точки са Ньовил и Еванс, следвани от Ожие с 37 и Хари Рованпера с 30.